Presidentti Urho Kekkosen käytössä ollut Chrysler New Yorker on haluttu keräilyauto, mutta omistaja ei suostu luopumaan siitä edes 100 000 eurolla.

  • Lahtelainen Klaus Lindholm ajelee halutessaan presidentillisellä kyydillä.
  • Lindholm omistaa presidentti Kekkosen entisen virka-auton, joka on yhä kuin uusi.
  • Autoa on yritetty ostaa häneltä, mutta mies pitää kiinni panssaroidusta aarteestaan.

Kekkosen 1971-mallisen Chrysler New Yorkerin omistaa nykyään lahtelainen Klaus Lindholm, joka tuo auton näytteille Lahden Classic Motors Showhun toukokuun alussa.

Lindholm oli ostanut auton presidentin kanslian järjestämästä huutokaupasta vuonna 1991. New Yorker oli Kekkoselle henkilökohtaisesti Amerikassa tehty auto, joka oli muokattu Ruotsissa Heinelin pajalla presidentillisen käyttöön sopivaksi eli se oli mm. panssaroitu.

Auto painaa noin 3000 kiloa ja kuluttaa 30 – 40 litraa sadalla.

– Ehtona kaupan teossa oli muun muassa se, että auton pitää jäädä Suomeen, muistelee Lindholm.

Presidentin linnasta käytiin vielä vuoden kuluttua tarkistamassa, että auto oli todella jäänyt Suomeen harrastusautoksi.

– Presidentti Koivisto kutsui meidät sen jälkeen vaimon kanssa Linnaan kahville. Sain tuolloin valtion lipun ja vaakunat autoon koristukseksi.

New Yorkerin sisustuksessa ei näy Lindholmin mukaan mitään käytön jälkiä.

– On kuin uusi vieläkin. Matkustamon ja ohjaamon väliin on lisätty lasiseinä, jotta kuljettaja ei kuule, mitä siellä takana puhutaan. Sain vielä jälkeenpäin autoon kuuluvat puhelimet ja hälytyslaitteetkin, joilla saa poliisit perään, jos on tarvetta. Kaikki on tallessa. Mutta sovittiin, että otan hälyttimen napin irti, ettei se hälytä suotta vahingossa.

Lindholm kertoo, että autolla oli ajettu kaupanteon hetkenä 71 000 kilometriä ja hän on itse ajanut sillä vain 3000 kilometriä.

– Maksoin autosta vähän alle 100 000 markkaa, ei siinä mitään salaista ole. Euroissa saman suuruisen ostotarjouksen olen jo saanut, en kuitenkaan aio myydä, paljastaa autoja harrastava Lindholm, jolla parhaillaan on 16 erilaista autoa.