Uutiset
28.2.2016
HS: Vaalivoiton ja virkaanastujaisten välissä Urho Kekkonen pakeni hiihtoretkelle Kainuuseen
Helsingin Sanomat: Julkaistu 28.2.2016 klo 2:00
Tulevan presidentin reitti kulki vuonna 1956 Suomussalmelta Pudasjärvelle.
VUODEN 1956 vaalikampanja oli varmasti väsyttänyt Maalaisliiton ehdokasta Urho Kekkosta.
Hän oli kiertänyt yli kahdessasadassa puhetilaisuudessa ympäri Suomea. Eikä itse vaalitaistelu ollut kovinkaan leppoisa, vaan päinvastoin. Kekkosen poliittista uraa aktiivisesti kampittanut helsinkiläinen juorulehti Sensaatio Uutiset oli levittänyt jo pidemmän aikaa rumannäköisiä väitteitä Kekkosen yksityiselämästä: naisista, viinasta ja jopa öisistä tappeluista.
Vaalitulos selvisi illalla 15. helmikuuta 1956. Tuohon aikaan ei ollut vielä suoraa kansanvaalia, vaan kansa oli aiemmin äänestänyt valitsijamiehistä, jotka valitsivat presidentin. Kolmannella äänestyskierroksella Kekkonen voitti Sdp:n ehdokkaan K. A. Fagerholmin kahden valitsijamiehen turvin.
NELJÄ PÄIVÄÄ myöhemmin, helmikuun 19:nä, Kekkonen jätti Helsingin hetkeksi. Hän aloitti ensimmäisen presidenttiaikansa maineikkaista Itä- ja Pohjois-Suomeen suuntautuneista hiihtoretkistään. Siitä on nyt 60 vuotta. Neljän päivän reitti kulki Suomussalmelta Puolangan kautta Pudasjärvelle.
Tosin helmikuun lopulla Kekkonen ei ollut vielä tasavallan presidentti vaan pääministeri, sillä hän astui presidentin virkaan vasta maaliskuun alussa.
Tri Kekkonen hiihti toistasataa kilometriä, Helsingin Sanomat otsikoi hiihtoretken jälkeen.
Alunperin hiihtoreitin pituudeksi oli suunniteltu 70 kilometriä.
Perässähiihtäjinä Kekkosella oli pääasiassa itäsuomalaisia upseereita. Upseereita johti Kainuun rajavartioston everstiluutnantti Veikko Karhunen, mukana oli myös ainakin Suomussalmen rajakomppanian luutnantti Ville Taskinen.
NELIPÄIVÄISEN hiihtoretken aikana kuvatuissa valokuvissa näkyy, kuinka tohtori Kekkonen kohtasi reitin varrella Kainuun syrjäkylien asukkaita.
Tuleva presidentti jututti mm. metsäsavotan työmiehiä Puolangan Suolijärvellä ja kansakoululaisia välitunnilla Suomussalmen Kurkivaaran koulun pihalla.
Kiantajärvellä Kekkosen retkikunta hiihti kirjailija Ilmari Kiannontalolle Turjanlinnaan, jossa Kainuun mahtikirjailija ei tosin enää asunut kuin kesäisin. Helsingin Sanomien mukaan Kekkonen koukkasi kotitalolta myös ”Ryysyrannan Joosepin kotikummulle”.
KIANNON romaani Ryysyrannan Joosepista, kainuulaisesta pontikan salamyyjästä ja juoposta torpparista, oli ilmestynyt 32 vuotta aiemmin.
Kun retkikunta pääsi maaliin, Kontiomäen asemalla Kekkosta odotti VR:n salonkivaunu. Eikä hänellä ollut vieläkään kiire Helsinkiin. Presidentiksi juuri valittu Kekkonen matkusti Kajaaniin tervehtimään vanhoja ystäviä.